Ini adalah catatan sendiri untuk di kongsi bersama bagi mengembangkan ilmu dan pengetahuan yang ada. Ada kalanya saya mengutip idea-idea dan ilmu dari sahabat yang lain untuk kita kongsi dan share. Kepada sahabat diluar sana mohon halal ilmu yang dikongsikan.

Pingbusuk

03 March, 2016

Cara Memotong Baju Kurung


Memotong Kurung Biasa

Meh saya tunjuk macam mana membuat pola dan memotong kain untuk dijadikan baju kurung. Kaedah ini mungkin bukanlah kaedah yang terbaik. Tapi bolehlah jika hendak dijadikan panduan.

Secara asasnya terdapat empat bahagian iaitu bahagian badan, lengan, pesak dan kekek.



Melukis Pola

Ukuran bahagian badan



a = (lebar bahu)/2
b = panjang badan
c = basi 2" untuk lipatan

* ukuran a dibahagi 2 supaya jimat kertas dan mempercepatkan pemotongan kain.

Ukuran tangan



a = panjang lengan tangan
b = basi 2" untuk lipatan
c = (lebar lengan)/2
d = (lebar tangan)/2

ukuran lebar tangan dan lebar bahu ikut keselesaan anda ataupun... rujuk ukuran baju kurung kegeraman anda. Lagi senang!

Ukuran Pesak



a = ukuran biasa ialah 2"
b = (panjang badan)-(lebar lengan)
c = basi 2" untuk lipatan
d = ukuran biasa antara 4" hingga 5" bergantung kepada keselesaan anda

Kekek



Ukuran 3" x 3"


Memotong Kain

Kebiasaannya pola dibuat berserta basi ½". Pola saya adalah berbeza, dimana pola dipotong betul-betul mengikut ukuran seperti di atas tanpa basi.

Beza pola biasa dengan pola saya:



Langkah-langkah memotong kain:
  1. Letakkan pola di atas kain.
  2. Lukiskan garisan jahitan mengikut pola.
  3. Potong kain mengikut basi ½".




Bahagian Badan

Mulakan dengan bahagian badan.

Terdapat dua cara memotong bahagian badan iaitu potong bahagian bahu atau biarkan bahagian bahu bercantum.

Sekiranya kain mempunyai corak berkaki, bahagian bahu hendaklah dipotong supaya corak bahagian belakang dan hadapan badan sama. Jika bahu tidak dipotong, corak badan bahagian belakang akan kelihatan terbalik. Sebaliknya, bagi kain yang coraknya tidak berkaki, bahagian bahu bolehlah dibiarkan bersambung.

Bahagian Pesak

Bahagian pesak mestilah dipotong selari dengan badan.

Lipat kain mengikut saiz pesak menjadi empat lapis seperti berikut. Ini untuk memastikan pesak dipotong dengan betul iaitu sepasang untuk kanan badan dan sepasang lagi untuk kiri badan.



Setelah dipotong, tandakan pada bahagian atas yang condong. Ini adalah bahagian cantuman kekek.

Tips: Gunakan warna berbeza untuk bahagian kiri dan kanan supaya senang dipasangkan nanti.



Tangan & Kekek

Potong bahagian tangan diikuti kekek.

Kain

Baki boleh dijadikan bahagian kain. Potong mengikut panjang kain. Bahagian getah pinggang akan disambung dengan kain lain. Pastikan juga bahgian kiri dan kanan kain dipotong lurus.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@All Right Reserved By annashakey